Natura jest najważniejsza
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty
3 produkty
Gdzie jesteś: Strona główna » Poradnik » Dla Diabetyków

Dla Diabetyków

 

16 marzec 2017

Cukrzyca to choroba, w której dochodzi do zaburzenia  gospodarki węglowodanowej organizmu . W organizmie chorego występują spore wahnięcia stężenia glukozy we krwi

zarówno  w górę jak i w dół. Przyczyną tego jest zmniejszone wydzielanie insuliny przez trzustkę, aż do jego zaniku.  W terapii cukrzycy oprócz stosowania leków, znaczenie ma także dieta i aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy terapii powinny być ze sobą zsynchronizowane, aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. W przypadku podwyższonych poziomów cukru we krwi, możemy stosować środki pochodzenia naturalnego jak:

 

Liść morwy białej -  jest surowcem pochodzącym z gatunku Morus alba, niewielkiego  drzewa występującego w Indiach Północnych, Azji Centralnej aż po Chiny i Koreę.

Jego stosowanie ma długą tradycję, występuje też w chińskiej i brytyjskiej farmakopei (urzędowych księgach dotyczących jakości leków). Wpływ liścia morwy białej na metabolizm cukrów odbywa się na poziomie jelita, gdzie następuje zahamowanie ich rozkładu. Dzięki temu nie ma gwałtownych wzrostów stężenia glukozy we krwi po posiłku.

Liście morwy białej mają też duży potencjał antyoksydacyjny. Dodatkowo mogą korzystnie wpływać na otyłość i zaburzenia lipidowe. Są to działania szczególnie ważne w cukrzycy.

 

Nasiona kozieradki – to surowiec otrzymywany z kozieradki pospolitej (Trigonella foenum graecum) z rodziny bobowatych (Fabaceae). W Polsce jest rośliną uprawianą. Wśród licznych właściwości ma także zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. Rozważane są tutaj różne mechanizmy działania w tym bezpośredni wpływ na komórki trzustki wydzielające insulinę.         

 

Strąki fasoli - surowiec jest otrzymywany z fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris). On także hamuje rozkład cukrów w jelicie. Dodatkowo zawiera błonnik, przez co ogranicza ich wchłanianie. Strąki fasoli są także cenionym surowcem moczopędnym.

 

Kłącze perzu – surowiec pochodzi z byliny perz właściwy (Agropyron repens). Zawiera on wielocukry zbudowane fruktozy, przez co stanowi środek dietetyczny w cukrzycy. Jest on także wykorzystywane jako środek moczopędny i łagodnie przeczyszczający.

 

Korzeń żeń-szenia – to popularny surowiec dodający energii. Niemniej posiada on właściwości obniżania poziomu cukru we krwi. Odbywa to się najprawdopodobniej przez zwiększenie wydzielania insuliny przez trzustkę i uwrażliwienie na nią tkanek. W przypadku przewlekłego stosowania korzenia żeń-szenia musimy pamiętać o działaniach niepożądanych jak bóle głowy, bezsenność, podwyższenie ciśnienia krwi.

 

Błonnik – to substancja pochodzenia roślinnego, która nie podlega trawieniu, wchłanianiu w jelicie człowieka i stąd nie ma dla nas wartości odżywczych.  Ma za to wiele korzystnych dla nas funkcji,  w tym przypadku ogranicza wchłanianie w jelicie cukrów i cholesterolu.

               

Polecamy herbatki funkcjonalne takie jak: Herbatka Diabetex z Morwą, Herbatka Diabetex z Łuską Gryki czy Herbatka Diabetefix.

„Słodki problem”

16 stycznia 2014

Każdego dnia  ponad  370mln ludzi chorych na cukrzycę chodzi po linie, rozpiętej pomiędzy zbyt małą lub za  dużą ilością cukru w obiegu krwi.

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, a nigdy jej nie przekroczy.

Czytaj więcej